Mój ulubiony przepis na piernik. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i po upieczeniu od razu znika:)
Przepis:
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki(ja zazwyczaj robię z dżemem truskawkowym)
½ szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki maki
1 szklanka mleka
3 całe jaja
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
Wszystkie składniki wsypać do miski i zmiksować:) Przełożyć do keksówki lub innej formy (ja używam silikonowych) i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już gotowe, jak będzie się bardzo lepić, to trzeba trochę dłużej przytrzymać w piekarniku.
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, ale nie jest to konieczne, można również posypać pudrem:)
Piernik posypany pudrem:
Bez niczego:
A tu piernik z innej formy i z polewą:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz