SKŁADNIKI:
- 1 szklanka czubata kaszy manny (ja używam instant)
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 litr mleka
- kostka masła (200g)
- herbatniki (ok4-5 paczek)
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw na blasze układamy herbatniki:) Dalej do garnka wlewamy mleko i dodajemy kostkę masła. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia masła. Jak masło już się rozpuści, dodajemy cukier i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy szklankę kaszy manny i cały cukier waniliowy, cały czas mieszając. Trzeba uważać żeby nie przypalić i żeby nie zrobiły się nam grudki z kaszy manny. Ja mieszam trzepaczką, a później łyżką. Masę mieszamy do momentu aż zgęstnieje i zdejmujemy ją z ognia.
Połowę masy wylewamy na uprzednio przygotowane herbatniki. Następnie kładziemy na masę kolejną porcję herbatników i wylewamy na nie resztę masy i przykrywamy ją ostatnią warstwą herbatników. Wierzch herbatników smarujemy gotową polewą czekoladową lub zrobioną samemu:)
Po wystygnięciu wstawić do lodówki najlepiej na całą noc:)
PRZEPIS NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki kako
Smacznego:)
Wspaniale smakuje dodałam cytryny zamiast wanilii
OdpowiedzUsuń