poniedziałek, 6 stycznia 2014

Małe co nieco:) Banoffee

Kolejny przepis z kotlet.tv na przepyszne ciasto na zimno Banoffee:)

Ciasto jest bardo łatwe w wykonaniu i naprawdę pyszne. Robiłam je już 2 razy, wszystkim smakuje i bardzo szybko znika. Niżej podaję przepis i zdjęcia:)

przepis na banoffee



Składniki

  • 120 g masła
  • 200 g herbatników
  • 400 ml masy kajmakowej + 50 g masła
  • 3 banany
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 kostka czekolady
  • kakao
  • 1-2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku (opcja do śmietany)

 Forma- 22-24 cm

Najpierw kruszymy herbatniki tłuczkiem lub innym przyrządem.


 Rozpuszczamy 120 g masła i mieszamy je z pokruszonymi herbatnikami (ja dałam troszkę więcej masła ok 130-140g). Po wymieszaniu herbatniki muszą mieć konsystencję takiego mokrego piasku. Bierzemy całość i wykładamy spód i boki tortownicy (spód tortownicy najlepiej czymś wyłożyć np. papierem do pieczenia, ja użyłam tego co miałam pod ręką, czyli zwykłej folii spożywczej).



Masę kajmakową lub toffi podgrzewamy z 50 g masła i wylewamy całość na spód z herbatników. 
Ja pierwszy raz zrobiłam z masy kajmakowej i ciasto było przepyszne. Robiąc drugie skorzystałam z masy krówkowej kakaowej i też było pyszne, ale wg mnie najlepsze wychodzi jednak z masy kajmakowej. Czuć wtedy lepiej smak bananów i w ogóle wszystko lepiej ze sobą kontrastuje:)


Na to kładziemy pokrojone w dosyć grube plastry banany. Banany należy jeszcze skropić sokiem z cytryny lub limonki.


 Chowamy to do lodówki na ok 20 min, żeby spód i masa się schłodziły (nie można wyłożyć ubitej śmietany na ciepły spód).

 Następnie ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę we wrzącej wodzie, ale żelatyna musi być przestudzona, ale nie zimna (ja robiłam z żelatyną i bez, i mogę stwierdzić, że jak dla mnie nie ma różnicy, więc spokojnie można jej nie).

Ubitą śmietanę wykładamy na banany za pomocą łyżki lub szprycy (ja poszłam na łatwiznę i łyżką wyłożyłam:)). Wierzch posypujemy kakao i możemy zetrzeć jeszcze na to kostkę czekolady.
Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki, im dłużej w lodówce tym lepiej będzie się kroiło:)



Tak wygląda moje Banoffee:





Polecam spróbować zrobić te ciasto, a tu macie link do strony, z której przepis brałam.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz