Przepis na pyszne ciasto na zimno: Ciasteczkowy Kajmak:)
SKŁADNIKI:
- ok 250 g herbatników
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub gotowy krem karpatka
- kostka margaryny Kasia
- puszka masy kajmakowej (500g)
- 1 opakowanie krakersów
- słoik dżemu brzoskwiniowego
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 1 śnieżka
- rodzynki lub orzechy na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Na blasze (duża blacha) ułożyć warstwę herbatników.
Przygotować budynie w ok. 800 ml mleka i przestudzić. Przestudzony budyń zmiksować razem z margaryną i rozsmarować tą masę na herbatnikach.
Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Na herbatniki wyłożyć masę kajmakową. Można ją lekko podgrzać wtedy lepiej się rozsmaruje.
Następnie na masę kajmakową ułożyć krakersy.
Krakersy posmarować dżemem, ja akurat zrobiłam z dżemem truskawkowym:)
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, następnie ostudzić, by lekko stężały.
Śnieżkę zmiksować na sztywno z jedną szklanką zimnego mleka. Dodać do niej lekko stężałą galaretkę i wymieszać, ułożyć tą masę na dżemie.
Wierzch można posypać rodzynkami lub orzechami, ja niczym nie sypałam, bo wolę ją w takiej wersji bez rodzynek:)
Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo szybko znika:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz