Przepis na pysznego murzynka:)
SKŁADNIKI:
- 5 łyżeczek kakao
- 250 g margaryny
- 4 łyżki mleka lub wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać 1,5 szkl cukru i mieszać, aż się rozpuści (a przynajmniej znacznie zmniejszą się ziarenka). Potem dodać mleko (lub wodę) i kakao. Cały czas mieszać, aż się wszystko połączy. Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszyć ogień – nie należy doprowadzać do bulgotania, raczej gotować dłużej, ale na malutkim ogniu. Polewa kakaowa stygnie. Ubić białko na sztywną pianę (można dodać małą łyżeczkę cukru do ubijania). Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a także 4/5 części wystudzonej (po prostu nie gorącej, ale lekko ciepła może być) zawartości rondelka i wymieszać dokładnie. Ciasto wlać do podłużnej foremki (ok. 35x12 cm) i na ok 40 minut wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika (ciasto patyczkiem należy sprawdzać:)). Po wyjęciu ciasta podgrzać resztę polewy i posmarować wierzch ciasta.
Smacznego:)
A jeśli lubicie ciasta czekoladowe to zapraszam po przepis na jedno
tutaj:)
Przepis z mojego ulubionego kanału kotlet.tv :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz